H-1139 Budapest, Rozsnyay utca 3.  |   Levelezési cím: 1558 Budapest, Postafiók: 20.

Telefon: +36 1 349-6308, 349-6309   |   E-mail: lang.muvelodesi@gmail.com

Zenekari próba: hétfőn és csütörtökön 18-20 óráig.
Karmester: Kovács Tibor.

 

A zenekar „őstörténete” 1926-ban kezdődött, amikor a Ganz gyár tanoncai és ifjú munkásai úgy döntöttek, hogy zenekart alapítanak. A létszám gyorsan gyarapodott, lelkes zenészek érkeztek a zenekarhoz. A zenekar már akkor magas színvonalat képviselt, számos rendezvényre kapott meghívást (cserkész találkozók, felkérések a Magyar Rádiótól stb.).
 
Az „újkorba” lépés 1990-ben történt meg, amikor a zenekar egyesületté alakult és azóta is akként működik. 1996 is jelentős év volt a zenekar életében, ekkor kaptak arra lehetőséget a XIII. Kerületi Önkormányzattól, hogy a Láng Művelődési Központba költözzenek, és azóta is itt tartják a próbáikat, és itt van a hangszer- és kottatáruk is.
 
A zenekar repertoárja nagyon gazdag. Megtalálhatóak benne magyar és külföldi szerzők művei, klasszikus és modern zenei darabok, komolyzenék és szórakoztató műfaj egyaránt. Nem csak a kottatár jelentős, hanem a zenekar repertoárja is. Szerencsésnek mondhatják magunkat, mert az 50 fő körüli tagi létszám lehetővé teszi, hogy mind nagy fúvószenekarokra, mind szimfonikus zenekarokra írt művek fúvószenei átiratait meg tudják szólaltatni. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy tagjaik lelkes és kiváló (amatőr) zenészek legyenek.
 
Évente minimum két nagy koncertet ad a zenekar: egyet tavasszal, egyet pedig advent idején. Ezeken túlmenően számos felkérést kapnak minden évben: tavasztól őszig térzenéket adnak a kerület, a város és az ország különböző pontjain, továbbá fesztiválokon vesznek részt. Már hagyományként említhetjük, hogy évente egyszer egy jótékonysági koncertet is adnak, amelynek bevételét valamely hátrányos helyzetű csoportnak ajánlják fel (gyűjtöttek már autista lakóotthonnak és gyengénlátóknak is).
 
A magas színvonal fenntartása és a tagok motiválása érdekében szívesen méretteti meg magát a zenekar. Tagjai a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, amelynél ötévente igényelhető a zenekar minősítése. Ezt legutóbb 2013 tavaszán kérték koncertfúvós és szórakoztató (show) kategóriákban –mindkettőben megtartották a korábbi kiemelt arany fokozatukat.

 

XIII. ZLOTA LIRA FESZTIVÁL

2010. 06. 18-20.

Rybnikben (Lengyelországban) rendezték meg 40 zenekar (ukrán, cseh, szlovák, görög, észak-ír, francia, lengyel, litván, német és magyar) és a hozzájuk tartozó mazsorettek részvételével. Hazánkat a "Keil Ernő" Fúvószenekar képviselte. Zenekarunk versenyműsorával I. helyezést ért el, s így elhozta a nemzetközi fesztivál Grand Prix díját, amelyet a gálaműsoron Kovács Tibor karmester vett át. Az eseményről a helyi televízió is beszámolt.

 

XIII. KERÜLETI CIVIL SZERVEZETEK NAPJA

2015. 01. 31.

A kerület civil szervezetei börze keretében standokon és kiállításon keresztül mutatták be a lakosság részére tevékenységüket, a civil téren játékokkal és tanulási feladatokkal várták a látogatókat, de bemutatkoztak hagyományos kerületi kismesterségek is. A szervezetek biztosítottak ingyenes egészségügyi és tanácsadási szolgáltatásokat, művészeti csoportjaik pedig gálaműsor keretében mutatkoztak be a közönségnek. A civil fellépők között szerepeltek a Láng-Acélhang Férfikar, a Stella kórus, és a „Keil Ernő” Fúvószenei Egyesület is! A szakmai fórumon a forrásteremtésről és a Civil Licitről volt szó.

A rendezvény védnöke Dr. Tóth József polgármester úr volt.

E rendezvény keretében adta át Dr. Tóth József polgármester úr a képviselőtestület döntése alapján kiválasztott szervezet részére a Civil Vándorserleget. Az idei esztendőben e díjat a „Keil Ernő” Fúvószenei Egyesület nyerte el. Ezzel immáron másodízben jutott ki nekünk abból a megtiszteltetésből, hogy egy az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesületéhez tartozó szervezetnek ítélik oda a díjat, hiszen első alkalommal - 2009-ben - maga az egyesület nyerte el.

 

 

 

 

Köszönjük a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzatának támogató elismerését!

A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti az okleveleket!

 

Bővebb információért keresse fel a zenekar hivatalos honlapját!

www.keilzenekar.hu