H-1139 Budapest, Rozsnyay utca 3.  |   Levelezési cím: 1558 Budapest, Postafiók: 20.

Telefon: +36 1 349-6308, 349-6309   |   E-mail: lang.muvelodesi@gmail.com

Próba: kedden 18-21 óráig.
Vezető: Rácz Ferenc.

 

2012. XII. LibadA Hevesi Sándor Színtársulat a magyarországi színjátszómozgalom legújabb kori történetének hőskorában 1958 októberében alakult és azóta folyamatosan, tehát immáron több, mint 59 éve működő csoport. A társulat voltaképpen néhány hónappal korábban született, mivel annak magja, – Sztaniszlavszkij Stúdió néven –  már 1958 nyarának derekán életjelt adott magáról. Olyan legendás színésznagyságok kezdték pályafutásukat itt, mint a színészkirály Latinovits Zoltán, és Hoffmann Géza, aki Hofi néven vált az ország legközismertebb első számú nevettetőjévé. A következő generáció tagjai közül pedig Tordy Géza, Reviczky Gábor, Detre Annamária, Katona János, hogy csak a legközismertebb nevekről tegyünk említést. Nem hagyható ki e felsorolásból az áldott emlékű Montágh Imre neve sem, aki tragikus haláláig önfeledt segítőkészségével és szakmai zseniével támogatta, tanította a társulatot. Az 1970-es évek közepétől 2007 végéig a társulat a BM Duna Palota égisze alatt működött. 2008-ban a Láng Művelődési Központ nyújtott menedéket számunkra és tette lehetővé a társulat további működését. Jelenleg is ez az otthonuk.

E hosszú időszak ellenére a társulatnak mindössze három vezetője, rendezője volt. Az alapító társulat vezetője és rendezője Radványi Sándor, aki azonban meglehetősen rövid ideig, alig néhány hónapig állt a társulat élén. 1958 közepétől 1992 végéig a joggal aranykorszaknak nevezhető 35 év Zala Kornélia nevével fémjelezhető. Hosszú évtizedekig tartó munkásságát számtalan siker és bemutató dicséri. Zala Kornélia nyugdíjba vonulását követően 1993-tól Rácz Ferencnek – a csoport egyik korábbi tagjának – adta át társulat művészeti vezetését.

A színtársulat tagjai nem hivatásos művészek, státuszukat tekintve amatőrök, de korántsem a szó pejoratív értelmében. A színtársulat művészi törekvésében mindvégig megőrizte és a mai napig gyakorolja kettős célkitűzését. Egyrészt nyitva tartja kapuit a magukban előadóművészi ambíciókat tápláló, a színházművészetért rajongó, és magukat e minőségben kipróbálni és megmutatni szándékozó emberek előtt, másrészt a magyar színjátszómozgalom értékeit megőrizve és megtartva életben kívánja tartani e műfajt.

E törekvéséből eredően otthont és tanulási, önfejlesztési játéklehetőséget ad a magában tehetséget érzők számára, és ennek kapcsán olyan produkciók életre keltésén dolgozik, melyek hirdetik és terjesztik a színházkultúra klasszikus értékeit, az emberi értékteremtő törekvéseinek értelmét. A szórakoztatás és a szabadidő kulturált eltöltésében érdekelt színtársulatunk repertoárjában a képességeinek és lehetőségeinek megfelelő színházi produkciók találhatók az egyéni képességeket bemutató önálló előadói estektől a hagyományos színpadi művekig. 1992-től napjainkig (2018 januárjáig) a társulat közel kétszáz előadást tartott. A társulat az utóbbi években előszeretettel látogat el az ország más városaiba, községeibe. Visszatérő fellépőként szórakoztatják közönségüket többek között Esztergom-Kertvárosban, Dorogon, Tatabányán, Veszprémben, Oroszlányban, Salgótarjánban, Kazáron, Váckisújfalun… Kultúrmissziójuk immáron a határon túlra is átterjed. Szlovákiai magyarlakta falvakban több ízben örvendeztették meg az ott élő gyermekeket mese-műsoraikkal.

A csoport nem profitorientált szemléletű, nem is kíván, és nem is tud versenyre a honi profi színházi világgal. Nagyon is tisztában van saját korlátjaival és szűkös lehetőségeivel. Ám végzi a dolgát elszánt törekvéssel, mert hitet akar tenni az ember értékalkotó, -teremtő tenni akarásáról, és nem akar lemondani ennek öröméről és izgalmáról, az őszinte, igaz emberi kapcsolatokba vetett hitről a szépre, a jóra vágyás emberi értelméről.

A társulat örömmel vár ebben a szellemben gondolkodó és cselekvő, önmagát kipróbálni szándékozó, tanulni szerető és ilyen típusú közösségre vágyó ambiciózus jelentkezőket, korra, nemre, társadalmi pozícióra, iskolai végzettségre tekintet nélkül.

MSZOSZ DíJ

Társulatunk az MSZOSZ kitüntettetje.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 20 éves születésnapi rendezvényén, 2010. március 4-én adta át a Színtársulatnak az MSZOSZ-Díjat a magyar színjátszó mozgalom értékeinek megőrzéséért és folytatásáért.

A képre kattintva a Színtársulat galériájában találja magát, ahol megtekinthetők a díjátadóról készült képek is.

 

TAGFELVÉTEL
 
Az 57. éves Hevesi Sándor nem hivatásos színtársulat várja olyan 16 és 75 életév közötti érdeklődők jelentkezését, akik szeretnék magukat kipróbálni a hagyományos színjátszás területén. Jelentkezni lehet a társulat próbanapján, minden héten kedden 18-21 óráig a Láng Művelődési Központban. A meghallgatásra hozz magaddal egy verset, monológot, magánszámot.

Tagsági díj: nincs!

Személyes érdeklődés a társulat titkáránál, Demeter Lászlónál +36 (30) 586 9089.

A társulat jelenlegi tagjait az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

Társulatunk tagjai

 

Bővebb információért keresse fel a Színtársulat hivatalos honlapját!

www.hevesiszintarsulat.hu

 

Illetve Facebook oldalát!

www.facebook.com/hevesiszintarsulat