Üdvözöljük a láng művelődési központ oldalán!

H-1139 Budapest, Rozsnyay utca 3.  |   Levelezési cím: 1558 Budapest, Postafiók: 20.

Telefon: +36 1 349-6308, 349-6309   |   E-mail: lang.muvelodesi@gmail.com

AKROBATIKUS ROCK AND ROLL, VIDEOCLIP DANCE, HIP-HOP, GIRLY DANCE
táncoktatás gyermekeknek tudásszint szerinti csoportokban

Helyszín: Láng Művelődési Központ
KEZDÉS: 2022.09.19., hétfő
További információ az oktatótól kérhető: Heizer Vanessza 4M Dance Company / Prestige Tánc és Sportegyesület
Telefon: 0630/994-2628 / E-mail: heizer.vanessza.4m@gmail.com

Új időszakos kiállítással nyitjuk meg a 2022-es őszi szezont!
 
 
 
Korcsmárné Spirk Márta kiállítása
 
1957-ben születtem Szekszárdon. Tanulmányaim elvégzése után műszaki pályára kerültem. Csak néhány éve foglalkozom festészettel. Az új hobbimat mondhatni autodidakta módon sajátítottam el belső indíttatásból. Képeimmel azt az igényt szeretném elérni, mely ma az emberek nagy részében él: nyugalmat keresni, nyugalmat adni a hétköznapok rohanása után. Megtalálni a harmóniát, a természet világában keresni a tiszta - esetleg nosztalgikus - hangulatokat.
Könyvtárunkba új könyvek érkeztek!
 
W.E.B Griffin - Kémek háborúja sorozat 1-6. rész
Az új, lebilincselő sorozat első kötetében 1941-et írunk, mikor a háború vészjósló fellegei borulnak Európára. Franklin D. Roosevelt és "Vad Bill" Donovan életre hívja a történelem legkomplexebb kémszervezetét. A Stratégiai Titkosszolgálati hivatal egyetlen tagja sem kap azonban olyan fontos feladatot, mint Richard Canidy, a vakmerő pilóta és barátja. Az ő dolguk ugyanis megtalálni annak a nyersanyagnak a forrását, amelyből majd előállíthatják a szupertitkos fegyvert, az atombombát...
Új heti rendszerességű kezdő intenzív bachata tanfolyamot indít a DanceFormers Tánciskola!
A rendezvény helyszíne: Láng Művelődési Központ, 1.em Rendezvényterem.
Kezdő dátum: 2022. január 18., kedd

Az oktatás 20.00 órakor kezdődik. Az órák 90 percesek.
A Tanfolyam oktatói: Gábor & E. Barbi.
 
Az első óra ingyenes, ha tetszett, az óra végén akár 25% kedvezménnyel válthatsz bérletet az első 4 alkalomra!
Pár nélkül is jöhetsz, garantáljuk, hogy lesz kivel táncolnod! Itt a lehetőség, hogy elsajátítsd az egyik legtrendibb, legérzékibb divattáncot, a bachata-t! Éld át a bachata erejét!

Kedves Vendégeink!
 
Ezúton is tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően 2021. november 20-tól a Láng Művelődési Központ zárt tereiben is kötelező - a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével - mindenkinek az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése (kivétel: színpadon fellépők az előadás ideje alatt és a csak védettségi igazolvánnyal látogatható programok).
 
Reggel fél 5-kor eleredt az eső. Arad őrsége riadókészültségben volt. A katonák égő kanóccal álltak a várfalon az ágyúk mellett. (…)
A 13 tábornok Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leininger- Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly méltósággal viselte a kivégzést.

Személy- és vagyonőr képzésre beiratkozás a Láng Művelődési Központban
havonta több alkalommal

 

A képzés részletei:

A szakmai képzés megkezdéséhez szükséges bemeneteli feltételek: alapfokú iskolai végzettség

Időtartama: 200 óra, de előzetes tudásméréssel ezen óraszám lecsökken. Az előzetes tudásmérés a résztvevő kérésére, ingyenesen biztosított.

EGY DíJMENTES ONLINE KONCERTTEL KÖSZÖNTJÜK A GYERMEKEKET

 

Az idei évben rendhagyó módon az élő gyereknapi kulturális előadásunk helyett egy online előadással készültünk Önöknek!
Az előadás elkészítéséhez közreműködtek: a HAHÓ Együttes és a Tom-Tom Hangstúdió Kft.

 

Hahó Kedves Látogató, Mi vagyunk a Hahó Együttes!

Kedves, Barátságos, 4 gyakorló apukából álló Gyerekzenekar! 2-8 éves lurkóknak muzsikálunk, bemutatjuk nekik a hangszereinket és vidám játékokkal színesítjük az élőzenei műsorunkat! Dalainkat mi magunk írjuk, a gyerekek és szülők mindennapjairól, a világ megismeréséről, barátságról, szeretetről, ünnepségekről, családról és bizony a játékos környezetvédelemről is szólnak! Mindhárom lemezünk nagy kedvence lett a kisgyermekes családoknak, a nem hétköznapi dalszövegek és fülbemászó dallamocskák abszolút jó hatással van a picik fejlődésére. Vidámság, boldogság, gyermekmosoly, nem is kell ennél több!

Könyvajánló!
Új könyvek érkeztek a Könyvtárunkba!
 
Bán Mór: Hunyadi 2.: Az üstökös lángja
 
Bán Mór, a mai kor egyik legolvasmányosabb történelmi regénysorozatának, a Hunyadi sorozatnak a szerzője!
 
Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát.

A pünkösdvasárnapi  "esős napi"  túra krónikája

 

Már egy héttel a túra előtt elkezdtem naponta figyelni az időjárás előrejelzést. Meglepetésemre 7 nappal korábban pont vasárnapra jelezték az esőmentes, napsütéses időt, aminek nagyon örültem. Aztán pár nap eltelte után változtak  az előrejelzések, vasárnapra már gyenge esőt jeleztek, és tolódott a napocskával jelzett nap. Mivel azonban nem lehet biztosra venni az előrejelzést, így sokan bejelentkeztek (pontosan 22-en) a túrára, legnagyobb örömömre olyanok is, akik még nem voltak velem túrázni. Aztán reménykedtünk, hogy el tudunk menni a már előre beharangozott helyszínre, amely a természetkedvelőknek a kedvenc helye. Aztán jött a "hidegzuhany". No nem egészen hideg, hiszen a hőmérséklet nem volt kellemetlen, csak az eső nem hiányzott. Gondolom sokan így éreztek, mert az eső ellenére jónéhány túrázni vágyó jelent meg a találkozó helyszínén. Még olyanok is, akik nem jelentkeztek előre. Meglepetésemet csak fokozta, hogy messzebbről is eljöttek bevállalva az esetleges sáros, csúszós, esős viszonyokat. Érkeztek Ceglédbercelről, Vácrátótról, sőt Esztergomból és Tatáról is. Tiszteletem nekik ezúton is. Végül 11-re sikeredett a túrázók létszáma a 22 fő érdeklődőből.

Új könyvek érkeztek a Könyvtárunkba!
 
Bán Mór: Hunyadi 1.: A Hajnalcsillag fénye
 
 
Bán Mór, a mai kor egyik legolvasmányosabb történelmi regénysorozatának, a Hunyadi sorozatnak a szerzője!
 
Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Az utolsó keresztes hadjárat véres bukásának idején került a világtörténelem színpadára a Hunyadi család. A havasalföldi kun kenézek leszármazottai vérrokonuk, Vlad fejedelem rettenetes bosszúja elől menekülnek Erdélybe, ahol Zsigmond magyar király szolgálatába álltak. A valós történelmi tényeken alapuló, kalandos sorozat első kötete hamisítatlan történelmi olvasmány: romantikus, végig feszültséggel teli. Igazi nagyregény, amilyet a magyar történelem ezen alig ismert korszakáról talán még soha nem olvashattunk.
Kedves Látogatóink!
 
Szeretnénk itt is jelezni Önöknek, hogy az ingyenes parkolás kedden (05.25.) megszűnik.
 
A Rozsnyay utca 3. a 0135 zónába tartozik, ahol hétköznap/munkanapokon 8.30–18.00 óra között 265 Ft/óra a parkolási díj.
Kérjük, hogy az Önök zavartalan időtöltése érdekében az Intézménybe történő belépés előtt ne felejtsék el megváltani a parkoló jegyeiket a közterületi parkolójegy-kiadó automatáknál.
Kedves Látogatóink, Vendégeink!
 
A 194/2021. (IV. 26) Kormányrendelet értelmében négymillió beoltott elérése után, vagyis május 1-től a kulturális és közművelődési színterek is megnyithatnak. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fenti kormányrendelet alapján egyelőre a Láng Művelődési Központ csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható a 18 éven felüli korosztálynak. A 18 éven aluliak pedig csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében léphetnek be. A rendelet szerint belépéskor a szolgáltatónak kell ellenőrizni az igazolvány meglétét és érvényességét.

KÖSZÖNTJÜK AZ ÉDESANYÁKAT ÉS A NAGYMAMÁKAT

EGY DíJMENTES ONLINE KONCERTTEL!

 

Az idei évben rendhagyó módon az élő anyák napi kulturális előadásunk helyett egy online előadással készültünk Önöknek, hogy kellemesebben teljen az otthon töltött idő.
Az előadás elkészítéséhez közreműködtek: a HAHÓ Együttes és a Tom-Tom Hangstúdió Kft.

 

Hahó Kedves Látogató, Mi vagyunk a Hahó Együttes!

Kedves, Barátságos, 4 gyakorló apukából álló Gyerekzenekar! 2-8 éves lurkóknak muzsikálunk, bemutatjuk nekik a hangszereinket és vidám játékokkal színesítjük az élőzenei műsorunkat! Dalainkat mi magunk írjuk, a gyerekek és szülők mindennapjairól, a világ megismeréséről, barátságról, szeretetről, ünnepségekről, családról és bizony a játékos környezetvédelemről is szólnak! Mindhárom lemezünk nagy kedvence lett a kisgyermekes családoknak, a nem hétköznapi dalszövegek és fülbemászó dallamocskák abszolút jó hatással van a pici

Tisztelt Kerületi Lakosok! Tisztelt Látogatóink!
 
Ismét egy szomorú hírrel kell Önökhöz fordulnunk.
Sajnos az elmúlt pár hónap során a Láng-Acélhang Férfikar több tagját is elveszítette, mely sajnálatos és fájó tényről egy korábbi bejegyzésünkben ugyan már beszámoltunk, azonban azóta a lista sajnos tovább bővült.

Décsi Attila emlékére
(1948-2021)

Egy korszak lezárult…

Megdöbbenve tudatjuk, hogy Décsi Attila kollégánk és barátunk, március 7. napján hosszan tartó, méltósággal viselt betegségével vívott harcában — végleg alul maradt.

A zene szeretetét nagyapjának köszönhette, aki még gyermekként megtanította őt tangóharmonikázni. Zenei pályafutását sorkatonai szolgálata alatt kezdte, de valódi zeneművészeti és gitár tudását a Pege Aladár vezette gitár tanszak elvégzésével szerezte meg.

Gerenday Endre és a Láng-Acélhang Férfikar eltávozott tagjainak az emlékére
 
Megjelent a PARLANDO, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének ingyenes zenepedagógiai folyóirata, mely jelenleg a 2. számnál jár, és nagyon sok érdekesség olvasható benne a zene világáról. A 2021/2. szám „Emléklapok” c. rovatában megjelent egy átfogó cikk, amit Gerenday Ágnes az édesapja, Gerenday Endre középiskolai és főiskolai ének-zenetanár, karnagy emlékrére készített. LINK: http://www.parlando.hu/2021/2021-2/Gerenday_Endre.pdf
Jeles napok: Civilek napja – február 1.
Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg A CIVILEK NAPJÁnak.
Az erős civil hálózat a sikeres társadalom alapköve. A civilek, civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte jobbá teheti az élet számos területét. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.
 
A civil társadalomhoz tartoznak a polgári kezdeményezések mindazon formái, amelyekben a polgárok önkéntesen vesznek részt érdekeik és értékeik megjelenítése, védelme érdekében, és amely kezdeményezések a döntéshozóktól, vagyis a politikusoktól függetlenül, autonóm módon működnek. Mindemellett fontos partnerei lehetnek az önkormányzatoknak, mert a lakosság széles rétegeit érik el, segíteni képesek a társadalmi problémák kezelésében, megoldásában, a közügyek formálásában.

Gyászjelentés

 

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Haraszti Gábor egyesületünk oszlopos tagja, és a Tájak Korok Múzeumok Egyesület elnöke 2020. november 2-án életének 73. évében váratlanul örökre eltávozott közülünk. Hatalmas veszteség ért mindannyiunkat, egy kiváló szakembert vesztettünk el, emlékét kegyelettel őrizzük.

Felejthetetlen halottunk hamvait, 2020. november 27-én 10.45 órakor a református egyház szertartása szerint helyezzük örök nyugalomra az Új Köztemetőben (1108 Budapest, Kozma utca 8-10.).

Legmélyebb együttérzéssel osztozunk a család fájdalmában.

Tisztelt Kerületi Lakosok! Tisztelt Látogatóink!

Az Intézmény programjainak és rendezvényeinek megszervezése során elsődleges szempont a résztvevők biztonsága, ezért eddig is, és ezután is fokozott figyelemmel kísérjük a koronavírussal kapcsolatos híradásokat és a kormányzati kommunikációt, hogy időben eleget tudjuk tenni a kötelezően előírt - és azon túlmenően is szükséges - óvintézkedéseknek.

2020.10.23., Nemzeti ünnep
Ezen a napon Intézményünk zárva tat!
Szíves megértésüket kérjük és köszönjük!
 
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc, vagy az 1956-os népfelkelés Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.
2020. október 6. az Aradi vértanúk napja
 
Az aradi vértanúk az a tizenhárom magyar honvédtiszt (12 tábornok és 1 ezredes), akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

Tisztelt Közönségünk!

A Láng Művelődési Központ vezetősége ezúton tájékoztatja Látogatóit arról, hogy az Intézmény programjainak és rendezvényeinek megszervezése során elsődleges szempont a résztvevők biztonsága, ezért eddig is, és ezután is fokozott figyelemmel kísérjük a koronavírussal kapcsolatos híradásokat és a kormányzati kommunikációt, hogy időben eleget tudjuk tenni a kötelezően előírt - és azon túlmenően is szükséges - óvintézkedéseknek.

A képen Szent István király lovasszobra látható.

A szobor felállításának gondolatát 1863-ban gróf Pállfy Móric királyi helytartó vetette fel először. Gyűjtést indítottak, a mozgalom azonban megszakadt. Az állam 1896. VIII.tc.-ben a miniszterelnököt bízta meg a szobor állami költségen történő felállításával. Építész Schulek Frigyes volt, aki a talapzatot is tervezte. A szobor Stróbl Alajos alkotása, melyen a mester 10 évig dolgozott. Talpazat 540 cm magas, a lovon ülő bronz főalak 400 cm. Szent István fején a koronával, vállán palásttal, jobb kezében kettős kereszttel, gazdagon feldíszített lovon ül.

Kedves Látogatóink!

Augusztusban az ünnepnapok és áthelyezett pihenőnapon/munkanapok miatt az alábbiak szerint módosul a nyitvatartásunk:

2020.08.20., csütörtök Intézményünk zárva tart.
2020.08.21., péntek 15.00-22.00 óra között leszünk nyitva. A TE+ÉN táncest meg lesz tartva!
2020.08.29., szombat 08.00-15.00 óra között leszünk nyitva.

Apák napja - 2020.06.21.

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja.Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában a család általában együtt ünnepel és ajándékot adnak az apáknak, ahogyan anyák napján is szokás.

2020 OKTÓBERÉTŐL FOLYTATÓDIK a "Vasárnap délutáni matiné" c. előadássorozatunk a Hevesi Sándor Színtársulattal

Előadások a 2020/2021 évad 1. felében:
2020. október 4. - Slágerturmix, a zene világnapjának alkalmából
2020. november 29. - Ráadás, Rácz Ferenc előadói estje
2020. december 27. - HIP-HIP HURRÁ! Összeállítás Hámori István Péter műveiből

2021. január 31. - Görgey Gábor: Nyugalmas ház

Az idei évben naptár szerint 2020.05.31-én tartjuk Magyarországon a Gyermeknapot.

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920. április 23-án, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Madarak és fák napja
2020. május 10., vasárnap

 
„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”
Az idézet Herman Ottó magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományait és ősi műveltségét is kutatta.
 

Tisztelt Közönségünk!

A Láng Művelődési Központ vezetősége ezúton tájékoztatja Látogatóit arról, hogy az Intézmény programjainak és rendezvényeinek megszervezése során elsődleges szempont a résztvevők biztonsága, ezért eddig is, és ezután is fokozott figyelemmel kísérjük a koronavírussal kapcsolatos híradásokat és a kormányzati kommunikációt, hogy időben eleget tudjuk tenni a kötelezően előírt - és azon túlmenően is szükséges - óvintézkedéseknek.

MAGYAR KÓRUSOK, ZENEKAROK ÉS NÉPZENEI EGYÜTTESEK SZÖVETSÉGE - KÓTA - Dinnyés István a Láng-Acélhang Férfikar kórustagjának részére elkötelezett, hét évtizedes kórustagságának méltó elismeréseként, a magyar zenekultúra szolgálatában kifejtett tevékenységéért kóruséneklés/kórustitkár kategóriában KÓTA-DíJ kitüntetést adományozott 2020. január 26-án Budapesten.